Smażyć możesz na różnych rodzajach tłuszczów, między innymi: masło klarowane, olej kokosowy, oliwą z oliwek, czy smalec. Te cztery będą najbardziej stabilne i najmniej podatne na wpływ wysokiej temperatury. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w artykule przedstawionym poniżej: [...]
jak jestesmy juz w tych tematach to sprawdzcie to co tu napisalem, czy dobrze mysle? do salatek oliwa z oliwek olej lniany do pieczenia olej kokosowy do smazenia maslo smalec na czym mozna jeszcze smazyc? na jakim tluszczu? Zmieniony przez - rysiek13 w dniu 2004-11-14 20:31:50
jesli to olej rzepakowy to jeszcze ujdzie (lepszy niz slonecznikowy itp.), ale lepszy smalec, oliwa, olej kokosowy, PAM Dzieki Ellis, juz czytam Zmieniony przez - Sachem w dniu 2005-09-14 09:25:28
[...] w artykule Smażymy najlepiej na tłuszczach nasyconych, stałych w temperaturze pokojowej, które są najbardziej stabilne podczas ogrzewania, a więc olej kokosowy, palmowy, smalec. Do w miarę krótkiego smażenia przy niewysokich temperaturach możemy użyć tłuszczów jednonienasyconych - oliwa z oliwek, olej rzepakowy. Nie smażymy na tłuszczach [...]
witam jak w temacie. planuje cykl XP nf+CR(pierwszy na stackach). WIDZE ZE SZALEJESZ moje dane: waga 86kg,wzrost 183cm,bf koło 14-15%(niestety nie mam możliwości dokładnie zmierzyć),wiek 20 lat,staż treningowy ~4 lat(długi czas bezmyślnie,bez jakiejkolwiek diety),ręka 41-41,5cm(niezmieniona od ponad roku ). dieta masowa,którą tak rozpisałem: [...]
Omlet szybko sie smazy, moze byc oliwa rafinowana. Smalec tez ale nie wiem jak to bedzie smakowalo Olej kokosowy, pam tez sa ok. Maslo bardzo szybko sie utleni i spali.
[...] tanszy :D -czy moge smazyc piers z kurczka na oliwie z oliwek?? NIE smazymy na tlsuzczach nasyconych jak myslisz dlaczego wlasnie one przewazaja w miesach ? :D czyli smalec olej kokosowy i ew maslo (uwaga na przypalenie) czy smazenie calkowiecie odpuscic?? jak lubisz i cierpialbys bez tego to nie odpuszczaj Co myslisz o PAMie(chodzi o [...]
[...] co do tego jakie tłuszcze inne niz oliwa z oliwek. jest tego tak jak wymieniałem sporo(olej lniany tłoczony na zimno wosokolinolenowy-15g; orzechy włoskie (cena ~8zł w łupkach) ~30g, słonecznik, pestki dyni, smalec, olej kokosowy, tłuste ryby, tran... długo by wymieniac...:) pozdro:) moze byc siemie lniane tez. nie znam ceny, ale tanie.
co do oleju z pestek winogron to sie nie zgodze z tym smazeniem. o tym tez chyba pisale wyzej albo w innym poscie ze najlepiej smazyc na stałych tłuszczach : smalec, olej kokosowy. No rzepakowy tez:) ale wiadomo jak z dostepnoscia i ceną:)
Do smażenia najlepsze są olej kokosowy, palmowy i smalec, bo są nasycone i nie mogą zmieniać się pod wpływem temperatury w różne świństwa. Dodatkowo umożliwiają smażenie w wysokich temperaturach, więc potrawy mniej nasiąkają tłuszczem. Do krótkotrwałego smażenia można używać oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, ale tylko w niewysokich [...]
na oliwie też można, ale umiarkowanie najlepsze do smażenia są oczywiście tłuszcze najbardziej stabilne, czyli tam gdzie jest najwięcej nasyconych - olej kokosowy, masło (najlepiej do smażenia wziąć ghee, czyli masło sklarowane), smalec (najlepiej barani lub gęsi) można też roztopić łój wołowy i na tym smażyć
"Moim zdaniem powinniśmy uwzględnić w naszej diecie przede wszystkim: -jako źródło kwasów tłuszczwoych nasyconych: masło naturalne, olej kokosowy, smalec (o którym więcej przy smażeniu), -jako źródło kwasów tłuszczowych jednonienasyconych: oliwę z oliwek (extra virgin), olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego (Canola), -jako [...]